ناصر بابائي ندوشن با بيان اينکه تالاب گاوخوني در عرصه اراضي ملي و در مالکيت منابع طبيعي واقع شده است، گفت: قدمت اين اثر مربوط به دوره ميوسن، دوره چهارم زمين شناسي است.
وي موقعيت قرار گيري اين اثر را استان يزد، شهرستان صدوق، بخش ندوشن با ابعاد 25در20 کيلومتر عنوان کرد و گفت: با توجه به وضعيت نامناسب عرصه تالاب علاوه بر ني زارها هنگام خشک شدن عرصه، گياه شور به صورت استپي نيز رويده و پس از آبگيري دوباره از بين مي رود.
اين کارشناس از گونه هاي جانوري موجود در عرصه به گونه هاي ماهي مردابي و پرندگان مهاجر از قبيل فلامينگو، اردک سرحنايي، عقاب و انواع مرغ ماهي خوار اشاره کرد.
وي استخراج معدن نمک، ساخت سد بر روي رودخانه ايزدخواست، بهره بهري بيش از حد از آب زاينده رود، بوته کني و چراي مفرط و بي رويه دام به ويژه در زمان عقب نشيني آب تالاب را از جمله فشارهاي ناشي از توسعه برشمرد.
بابائي بروز و نشت آلودگي توسط شهرها و صنايع حاشيه زاينده رود، کاهش نزولات جوي و تبخير شديد و در پي آن افزايش شوري و کاهش وسعت تالاب را از ديگر فشارهاي محيطي منطقه دانست.
وي تالاب گاوخوني را يک تالاب طبيعي، داخلي، آزاد با آب شور توصيف کرد که نام آن از نظر حفاظتي در تاريخ 23/6/1975 ميلادي مطابق با 1354 شمسي با کد ZIR.18 در فهرست تالابهاي بينالمللي کنوانسيون رامسر به ثبت رسيده است.
اين کارشناس تالاب گاو خوني را از تالاب هاي باارزش و نادر از نظر وجود سه مشخصه اصلي چون هيدروليکي، بيولوژيکي و اکولوژيکي معرفي کرد که در فلات مرکزي ايران و در آستانه ورودي کوير قرار دارد.
وي از جمله ارزشگذاري اثر از ديدگاه گردشگري به منظره اي از تجمع با شکوه فلامينگوها در محل تجمع و آرام گرفتن آب تالاب، نماي زيبا و جذاب تالاب گاوخوني از فراز کوه سياه پيش از طلوع خورشيد، رود نمکي واقع در شمال تالاب و غرب کوه سياه و نمونههاي کريستالهاي نمکي اشاره کرد./119
انتهای پیام/